Januari in boeken: van Murakami tot Hendrik Groen
18 feb 2018 / Boeken

Afgelopen maand las ik in totaal al bijna meer boeken dan in het hele jaar 2017. Oeps, vorig jaar heb ik dus eigenlijk heel weinig gelezen! Ik was gewoon een beetje uit mijn ‘lees-flow’, maar die is (gelukkig!) sinds ergens laatste kwartaal 2017 weer terug. Het overgrote deel van alle 9 boeken die las/luisterde was dan ook in de laatste paar maanden van het jaar. In januari las ik dus in totaal 8 (!) boeken. Vier daadwerkelijk gelezen (ofwel op papier ofwel op mijn e-reader), vier daarvan heb ik geluisterd. Over al deze boeken heb ik natuurlijk een mening, en die ga ik vandaag eens opschrijven & delen! :D

Haruki Murakami – Kafka op het strand

Wat. Een. Boek. Ik las deze in 2 dagen uit, en dat zegt al genoeg volgens mij. Ik kon gewoon niet stoppen met lezen. Het is niet per se zo’n boek dat je zó snel uitleest, maar ik zat er gewoon heerlijk in en ik had alle tijd om te lezen. Wat kan ik over Kafka op het strand zeggen? Het is een meeslepende ervaring, prachtig geschreven en het verhaal (of eigenlijk de verhalen, meervoud) zit heel mooi in elkaar. Zoals altijd bij Murakami’s boeken moet je het allemaal gewoon over je heen laten komen en het boek ervaren zonder al te hard na te denken en je dingen af te vragen, want op alles antwoord krijgen gebeurt sowieso niet. En dat hoeft ook helemaal niet. Sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn. Dat vind ik zo mooi aan de boeken van Murakami, het voelt soms een beetje als een metafoor voor het leven: je weet niet altijd waar je aan toe bent, er gebeurt van alles en sommige dingen zul je gewoonweg nooit weten. Klinkt denk ik allemaal een beetje vaag, of niet? Ik zou zeggen: gewoon lezen! ;-)

David Mitchell – Ghostwritten

David Mitchell: mijn favoriete schrijver, sinds ik Cloud Atlas voor het eerst las. Ghostwritten is zijn eerste boek, en ook echt een meesterwerk. Het is een groot avontuur, superinteressant, mysterieus, intrigerend en het zet je aan het denken. Dat vind ik zo mooi eraan. En het boek neemt je mee naar plaatsen over de hele wereld, met uiteenlopende personages en karakters. Van Japan naar Mongolië naar Ierland, van maffiabazen tot wetenschappers tot radio-dj’s. Ghostwritten bestaat uit een aantal verschillende verhalen die ook ergens iets met elkaar te maken hebben. Dit is ook zo’n boek dat prachtig in elkaar zit, daar hou ik van.

De geheime dagboeken van Hendrik Groen

Ik heb zo gelachen om deze boeken, zowel deel één als deel twee! Het eerste boek luisterde ik als audioboek, de tweede las ik als e-boek. Het bleek dat de tweede door een ander persoon was ingesproken, en ik was zo gewend aan de stem van de eerste als zijnde Hendrik Groen, dat ik na tien minuten besloot dit deel te gaan lezen op mijn e-reader. Er zit veel humor in deze boeken, ik heb heel vaak hardop gelachen, maar het is ook erg realistisch en af en toe verdrietig. Het leest (of luistert) makkelijk weg, maar je leeft wel echt mee met Hendrik. Al met al heb ik echt genoten van de dagboeken van Hendrik Groen!

De audioboeken van januari

Sinds vorig jaar ben ik helemaal into audioboeken! Vooral zelfhulpboeken of luisterboeken waar ik iets van kan leren, dus geen fictie. Dat vind ik het fijnste luisteren, bijvoorbeeld terwijl ik de afwas doe of aan het opruimen ben. Het eerste dagboek van Hendrik Groen was een uitzondering, verder heb ik (tot nu toe) alleen maar non-fictie geluisterd.

 • The Untethered Soul was erg interessant, maar af en toe toch iets te ‘zweverig’. Ik ben er wel anders door gaan nadenken over mijn bewustzijn en over wie ik nou echt ben. Je bent niet je gevoelens en gedachtes; je bent er de waarnemer van, en je hoeft je er niet mee te identificeren. Jij bent het bewustzijn áchter wat je denkt en voelt. Best lastige materie, maar héél interessant.
 • What I Know For Sure van Oprah Winfrey was eigenlijk gewoon een leuk, inspirerend boek voor ’tussendoor’; ik luisterde ‘m tijdens het werken. Zij had het in dit boek over
 • Een nieuwe aarde, het boek van Eckhart Tolle dat ik daarna dus ben gaan luisteren. Ook een redelijk ‘zweverig’ (weet geen beter woord om het te omschrijven) boek, maar wel interessant. Helaas met af en toe net iets teveel religie erin, iets wat mij niet echt aanspreekt en waar ik mijzelf niet in kan vinden. Over het algemeen wel een inspirerend boek, deze alledrie eigenlijk wel!

John Green – An Abundance of Katherines

Het enige boek waar ik een beetje door werd teleurgesteld. Van John Green las ik eerder al The Fault in Our Stars, wat ik een prachtig boek vond. An Abundance of Katherines vond ik niet zo leuk/goed als ik had gehoopt. Begrijp me niet verkeerd, ik vond het een leuk boek, dat wel! Alleen niet heel bijzonder.

Ik begon 2018 met het doel dit jaar 25 boeken te lezen. Nadat ik er in de eerste vier weken al 8 had gelezen, stelde ik mijn doel bij naar 40. Inmiddels – het is nu half februari – heb ik er al 15 (!) gelezen, dus is mijn doel inmiddels 50 geworden. Ben benieuwd :-) Ik begon voorzichtig omdat ik de afgelopen jaren zo weinig heb gelezen (waarom snap ik nu ook niet meer), maar ik heb mijn liefde voor lezen weer helemaal teruggevonden. ♥

Wat las jij de afgelopen tijd? Wat was jouw favoriet? Mijn favoriet uit januari is Kafka op het strand!

PS. Volg je me al op Goodreads?

«
»

10 reacties op “Januari in boeken: van Murakami tot Hendrik Groen”

 1. Irene schreef:

  Ik las nog nooit een boek van Murakami omdat ik altijd dacht dat het niet echt iets voor mij was, maar ik ga mij er toch eens aan wagen denk ik. Hoor er alleen maar goede dingen over!

 2. Eva schreef:

  Murakami wil ik nog steeds een keer lezen maar ik ben altijd een beetje bang dat het wel erg vaag is voor mij, maar toch.. ik moet er echt eens aan geloven!
  Dat boek van John Green vond ik trouwens ook een beetje tegenvallen hoor, vooral in vergelijking met zijn andere boeken. Heb je de nieuwe ook al gelezen?

  • Alyssa schreef:

   Ja, zeker doen! Maar als fan is dat makkelijk gezegd ;-) Het is af en toe wel erg vaag inderdaad, maar ik vind zelf dat dat het vaak juist zo goed en mooi maakt! De nieuwe van John Green heb ik nog niet gelezen, maar ben er wel erg benieuwd naar.

 3. Linda schreef:

  Ik heb Kafka op het strand al een hele tijd in mijn boekenkast staan. Ik kreeg ‘m eens als kerstcadeau van mijn schoonmoeder, want Murakami is haar lievelingsschrijver. Moet ‘m nodig eens écht gaan lezen :p

 4. marjolein schreef:

  Ohh het boek van Hendrik Groen is zooo leuk!! Ik heb ze beide gelezen.

 5. Ellen schreef:

  Mijn voornemen voor dit jaar was ook meer boeken lezen. Voorlopig zit ik aan een halfje :-) Ik wil er dit jaar 5 lezen. Niet zo heel veel. Maar ik ben meestal samen met de kindjes thuis. En dan kan ik me moeilijk concentreren. Van 5 zou ik dus al blij worden.
  Dank je voor de tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© Alyssaa.nl 2006-2024

Contact

E-mail me via contact@alyssaa.nl, of check mijn Instagram @alyssavn.

Privacy Policy

Disclaimer

All images and content on this website are created by me, unless otherwise stated. Using without my permission is not allowed.