Over taal en taalfouten
5 okt 2010 / Dagelijks leven
Ik houd van taal. Ik houd van lezen, van schrijven en ook van teksten controleren op fouten en dan vooral spelfouten. Ik let ook altijd heel erg op taal, iets wat soms ook erg vervelend kan zijn: ik merk (spel)fouten (bijna) altijd op en vind het vervelend als ik ze niet kan verbeteren. ;) Ikzelf maak ook wel eens taal- of spelfouten, maar ik probeer er wel altijd extra op te letten (vind ik overigens ook leuk om te doen). Moet ook wel, als je Redactie en Mediaproductie studeert en later op een redactie (van wat? dat weet ik nog niet!) wil werken. En dan het liefst als eindredacteur. Ik wil in deze blogpost een aantal (veelgemaakte) fouten opsommen… en hopelijk is het ook nog leerzaam voor sommigen. :)

Anyway:
 1. woorden los van elkaar schrijven, terwijl in het Nederlands zo veel mogelijk woorden aan elkaar geschreven moeten worden. Bijvoorbeeld het gebruik van ‘super’ op deze manier: ‘super leuk’ of ‘super stom’. Super hoort gewoon aan het volgende woord vast. Superinteressant, toch? ;) Het lijkt soms wel alsof iedereen tegenwoordig zoveel mogelijk woorden los van elkaar schrijft, terwijl het toch echt andersom moet. Ik geef de schuld aan de Engelse taal, want daar schrijf je wél heel veel los van elkaar.
 2. hun als onderwerp. ‘Hun doen dat zus en zo’, ‘hun moeten opschieten’, ‘hun hebben niks laten weten’. Nee! ‘Hun’ is een bezittelijk voornaamwoord. Dus: het is hun televisie. Zij kijken naar hun televisie.
 3. de beruchte d/t-fouten. ‘Hij heeft geverft’. ‘Ik vindt het leuk’. ‘Ik heb gedouched’. (Of: ‘ik vindt het super leuk’, nog erger!) Spot de fouten! ;) Ik weet het, het is niet altijd even makkelijk.. vroeger was ik serieus een regelrechte ramp met de d’s en t’s. Tegenwoordig snap ik de regels eindelijk en het feit dat ik het leuk vind om met taal bezig te zijn helpt ook wel mee. Dan wil ik het ook begrijpen en vind ik het ook leuk om het te begrijpen. ;)
 4. verkeerd gebruik van accenttekens. Bijvoorbeeld ‘hèèl’ (hoe moet je dat in hemelsnaam uitspreken?), in plaats van ‘héél’. In het algemeen, als je ergens nadruk op wilt leggen, gebruik je het accent naar rechts (ik weet de benaming ervan even niet). ‘Het was zó leuk’, ‘één keertje maar’, ‘helemáál geen zin meer’
 5. aktie, produkt… Need I say more?
PS. als ik een keer een spelfout maak, laat het me weten! Ik verbeter het graag. ;)

xoxo2

«
»

18 reacties op “Over taal en taalfouten”

 1. Angelina schreef:

  hèèl leuk dit! ;) haha. Even serieus, ik ben er geen kei in, al probeer ik er wel heel erg op te letten. De punten die jij hier boven beschrijft herken ik wel ;) Ik moet toegeven dat ik het eerste puntje, van ‘Superinteressant’, dat ik dat niet wist :p

 2. Linda schreef:

  Wat dat betreft lijken we heel erg op elkaar. Ik verbeter ook alles en iedereen. Vind het ook altijd zo vervelend als mensen dan gaan zeiken erover, als je ze verbetert. Daar leer je toch alleen maar van?

  Omdat ik het niet kan laten:
  “PS. als ik een keer een spelfout maak, laat het me weten! ik verbeter het graag ;)”

  ‘Ik’ in de tweede zin moet met een hoofdletter ;)

 3. Rianne schreef:

  Leuk geschreven!
  Ik maak ook regelmatig spelfouten, maar sinds ik aan mijn cursus korte verhalen schrijven ben begonnen gaat het steeds een beetje beter. Goed om te weten dat je bijv. superleuk dus aan elkaar schrijft. Nu weet ik meteen waarom ik die altijd los van elkaar schrijf; nu staat er zo’n mooi rood krabbeltje onder het woord!!
  oh ja.. en die ‘hun’ fout maak ik ook heel vaak. Heel slecht :S

 4. Eline schreef:

  Ik ben ook een mierenneuker wat taal betreft haha ;)

 5. Mylene schreef:

  Ik vind het vooral erg jammer als ik mensen verbeter, terwijl ik zelf ook fouten maak. Een soort van mislukte spelnazi. Maar ik probeer er wel op te letten en dingen als d/t-fouten kunnen écht niet. Bedoelde je trouwens ‘accent ecu’ of zocht je een ander woord?

 6. Liselot schreef:

  Dit is best wel een handig artikel :)

 7. Claudia schreef:

  Ik ben blij dat je dit artikel toch gepost hebt! Ik had het erger verwacht, spelfouten die ik dagelijks zou maken. Gelukkig snap ik deze regels wel. Ik maak ook wel spelfouten, maar dat is grotendeels omdat ik mijn teksten niet goed nakijk. D/t-fouten maak ik wel maar niet die jij noemt. Of ik weet wel het juiste antwoord maar dan ga ik twijfelen.

  Erg leerzaam en leuk om te lezen!

 8. ioon schreef:

  Ik ben een voorstander van woorden apart gebruiken en niet alles aan elkaar plakken. :D

  En ik ben een C gebruiker ook al mag het tegenwoordig ook met een K bij veel woorden. Daar heb ik mooi schijt aan want dat ziet er niet uit.

  D/T fouten kan ik me aan ergeren maar ik maak ze zelf ook nog weleens. Met name wanneer ik moe ben.

  Hun gebruik ik te vaak als onderwerp, maar vooral als spreektaal. Mijn broer heeft er genoeg op gehamerd om het uit mijn schrijftaal te halen.

 9. Des schreef:

  ik ben een ramp, een RAMP in grammatica. Ik maak dus heel vaak taal/spelfouten op mijn blog, en dat weet ik. Ik vind het niet erg dat mensen mij verbeteren, maar ik ben er zelf gewoon erg laks in.

 10. Loeder schreef:

  oh ik ben echt verschrikkelijk met d/t
  als ik het niet zeker weet, probeer ik er dan ook altijd een andere zin van te maken waarin ik het woord met d of t ontwijk haha

 11. t schreef:

  guilty, mijn excuus is dat nederlands niet mijn moedertaal is.

 12. Hannah schreef:

  Ik ben net zo, ik kan er ook niet tegen als mensen ‘hèèl’ schrijven in plaats van ‘héél’, of in het frans: ‘mére’ in plaats van ‘mère’ (want de ‘è’ wordt uitgesproken als een ‘ei’-klank, weet je wel).
  Waar ik ook niet tegen kan is dat mensen t’ schijven in plaats van ’t. ’t komt van “het”, dus moet het accentje vóór de t staan. Idem dito bij ’s Avonds.

  Excuseer voor dit mierenzift-achtige gedoe =D

 13. Aquilance schreef:

  Hahahaa. Ik ben zooo verschrikkelijk slecht in spelling, maar ik kan mezelf er enorm aan ergen als met HUN als onderwerp gebruikt.
  Dat van dat “super” wist ik helemaal niet!

 14. Elle schreef:

  Ik haat de ‘hun’-fout. Ik begrijp ook helemaal niet waarom mensen die maken. Zeg je dat dan ook in real?
  En die “super” fout maak ik zelf ook nog vaak, dacht ik. Schuldig.

 15. Danique schreef:

  De meeste dingen snap ik nog wel, maar dat mensen fouten maken met hun vind ik echt erg. Dat moet je toch horen dat je dat verkeerd zegt. Maar goed, zal wel aan mij liggen ;). Ach, ik maak zelf waarschijnlijk ook veel fouten op mijn blog terwijl ik ook RMP studeer. Maar dat is meer luiheid ;).

 16. Roxanne schreef:

  Wat heb je een leuke blog! En we zitten bij elkaar op school haha :) Ik ga je toevoegen aan mijn blogroll!

 17. Joyce schreef:

  Erg leuk geschreven dit, ik erger me altijd vooral aan mensen die enigste zeggen in plaats van enige..

  Of van die mensen die het hebben over jouwn spullen.. Verschrikkelijk! ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© Alyssaa.nl 2006-2024

Contact

E-mail me via contact@alyssaa.nl, of check mijn Instagram @alyssavn.

Privacy Policy

Disclaimer

All images and content on this website are created by me, unless otherwise stated. Using without my permission is not allowed.