17 oktober 2016
Recept: vegan bbq-burgers met guacamole

Yes! Ik ben echt heel erg enthousiast over dit recept! Inmiddels heb ik deze burgers al een paar keer gegeten, en ze blijven een succes. Ik zeg het je alvast: er gaat best wat tijd in zitten, maar dat is het (meer dan) honderd procent waard! De guacamole en de gebakken uitjes maken de burgers helemaal af, en verder kun je er bijna alles op gooien wat je wilt. ;-) Het recept vind je hieronder! Dus hup, lezen en snel maken!

Het originele recept is van Minimalist Baker – een echte aanrader trouwens, voor goede vegan recepten! Ik heb een aantal aanpassingen gedaan, en dus wilde ik het recept ook graag op mijn eigen blog delen. Bij dezen! Kijk nou hoe lekker het eruitziet:

005

Dit heb je nodig (voor 4-5 burgers):

  • 80 gram (ongekookte) zilvervliesrijst
  • 1 cup ongebrande walnoten
  • 2 kleine blikjes zwarte bonen
  • ½ zoete ui
  • 1 boterham
  • ¼ – ½ tl chilipoeder (ligt eraan hoe spicy je de burger wilt)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ¼ – ½ tl zout en zwarte peper
  • 1 el (bruine) suiker
  • 3-4 el bbq-saus (ik gebruik deze)

Erbij op het broodje:

Voor de guacamole:
  • 1 avocado
  • sap van 1 limoen
  • zout & peper
Verder:
  • tomaat
  • komkommer
  • (gebakken) rode ui
  • (zoetzure) augurken
  • (vegan) mayo
  • ketchup
  • mosterd
007

Dit moet je doen:

  1. Kook de rijst volgens de instructies.
  2. Rooster de walnoten (droog) in een pan.
  3. Laat de zwarte bonen uitlekken en dep ze vervolgens droog.
  4. Rooster de boterham, en maal deze vervolgens tot broodkruim in een blender/foodprocessor. Zet apart.
  5. Blend daarna het volgende samen: de walnoten, chilipoeder, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, peper en zout.
  6. Snijd de halve ui fijn en fruit deze in een pan (in dezelfde pan kun je later de burgers bakken) tot de stukjes zacht en soort van doorzichtig zijn. Zet apart.
  7. Doe de uitgelekte, droge bonen in een grote kom en prak ze met een vork. Er mogen best nog een paar hele inzitten. :-) Daarna voeg je dit toe: de ui, het walnoten-kruidenmengsel, het broodkruim, de gekookte rijst en de bbq-saus. (tip: begin met 3 el bbq-saus; als het ‘deeg’ te droog is, kun je nog meer toevoegen) En dan: mengen!!
  8. Van dat ‘deeg’ kun je nu de burgers gaan vormen! Ikzelf heb zo’n handige vorm met een ‘stamper’ (deze), om extra mooi gevormde burgers te maken. ;-) Bak de burgers vervolgens in een pan met zonnebloemolie (je hebt niet heel veel nodig), ongeveer 3-4 min. per kant op middellaag vuur. Je kunt tegelijk rode uienringen meebakken in dezelfde pan!
  9. Bereid nu de rest van je beleg voor! Prak de avocado en meng met limoensap, peper en zout. Snijd alle groenten, en zet alvast je sausjes klaar.
  10. Stap tien: tijd om je burger te bouwen!
001
013

Toegegeven, het is niet de makkelijkste burger om te eten, maar volgens mij is een goede burger dat nooit. ;-) En lekker kliederen mag ook weleens, toch?

TAGS: , , , , ,

«
»

6 reacties op “Recept: vegan bbq-burgers met guacamole”

  1. Joyce rdt schreef:

    Oh die ziet er echt heerlijk uit! Liefs.x

  2. kim schreef:

    Dat ziet er goed uit! De foto’s zijn ook erg mooi :)

  3. Eva schreef:

    Whoaa wat een plaatje!

  4. Saskia schreef:

    Oh deze ziet er bijna TE mooi uit om op te eten (maar vast te lekker om te laten staan)

  5. Mylene schreef:

    Oeh, wat een mooie hoge kleurrijke burger! <3

  6. Laura schreef:

    Mmm dit ziet er zo lekker uit!:)

    X Laura

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Over / Privacy policy / Naar boven ▴