About a book: Cloud Atlas door David Mitchell
001

Cloud Atlas is nog steeds een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Drie jaar geleden las ik ‘m uit, en sindsdien heb ik nog geen beter boek gelezen. Niet in hetzelfde genre, in ieder geval. :-) (in een ander genre: Me Before You. Pure liefde) Ik schreef al eerder een recensie over David Mitchell’s Cloud Atlas, maar één keer is niet genoeg. Haha, eigenlijk wel hoor, maar die is in het Engels, en ik wilde ‘m toch ook graag nog posten in het Nederlands! Dus: op zoek naar een nieuw boek om te lezen? Na deze recensie weet je precies welke je op nummer één van je lijstje gaat zetten! ;-)

Cloud Atlas is een reis, een groot avontuur. Het is een compilatie van zes verschillende verhalen die plaatsvinden in verschillende tijden, van het begin van de 19e eeuw tot aan VER in de toekomst. Klinkt al goed, nietwaar? Ik moet wel toegeven: een goede samenvatting van dit boek is moeilijk te schrijven! Ik ben bang dat het me niet helemaal lukt om de complexiteit en schoonheid van het boek helemaal weer te geven; da’s iets wat je gaat ontdekken als je het boek leest! Je kunt gewoon niet in een paar zinnen vertellen waar Cloud Atlas over gaat, laat ik het zo zeggen. Maar: that is a good thing!! Natuurlijk kan ik je wel meer vertellen dan alleen dit. :-) Lees vooral verder!

hearts

Reizen door de tijd en ruimte
Voor mij heeft Cloud Atlas verschillende thema’s waar alle zes de verhalen om draaien: de mensheid, beschaving en geloof (niet per se religieus). Deze zogenaamde thema’s zijn de rode draad door alle verhalen; het verbindt ze met elkaar, en op een héle mooie en subtiele manier. Het voelde voor mij alsof het belang van deze thema’s vanaf het begin steeds groter werd, tot het zogenaamde ‘kookpunt’, waarna David Mitchell de verhalen weer terugbrengt naar het begin. Het boek neemt je mee op reis door tijd en ruimte – het laat je zien hoe de mens leefde in het verleden, hoe we nu leven & hoe het leven over een paar eeuwen kan zijn.

007

Alles is met elkaar verbonden
Alle zes verhalen in het boek zijn verbonden met elkaar op de meest simpele, subtiele en verrassende manieren. In fact, het hele boek is alles behalve voorspelbaar. Sterker nog: het verraste me elke keer als een pagina omsloeg. Daarom valt dit boek voor mij in de categorie “mindblowing” en daarom vind ik David Mitchell een genie.

Cloud Atlas is schokkend, het breekt je hart, het maakt je aan het lachen, en af en toe knik je heel hard JA, want zo is het precies!! Het laat je ook NEE schudden en je afvragen: ‘waarom?!’ En het allerbelangrijkste: het laat je nadenken. Over het leven, over geloven (of niet), over het universum, de wereld, waar alles eigenlijk om draait. Het heeft mij zeker weten aan het denken gezet. Nog steeds, als ik er weer over nadenk!

Je vraagt je misschien af of ik echt alleen maar positief kan zijn over dit boek… het enige minder positieve wat ik kan bedenken is dat het een lastig boek kan zijn om in te komen. In het begin heb je geen flauw idee waar het boek over gaat (waarom lees ik hierover? wat heeft dit er mee te maken?). Het enige wat ik daarover kan zeggen is: je moet gewoon doorlezen! Het wordt vanzelf duidelijk. En ik beloof het je: aan het eind snap je het helemaal en is het allemaal heel logisch.

hearts

Om deze recensie af te sluiten, een paar van mijn favoriete quotes uit Cloud Atlas:

quotes

Heb jij Cloud Atlas al eens gelezen? 

xoxo2

gepost op 17/08/2016 in Boeken

TAGS: , , , ,

«
»
Hi there!
Ik ben Alyssa; hobbyfotograaf, blogger, eindredacteur pur sang, (vegan) food lover en altijd naar muziek aan het luisteren. Welkom op mijn blog, een verzameling van alles waar ik van hou.

Contact
E-mail me via contact@alyssaa.nl, of check mijn Instagram @alyssavn.

Follow
Disclaimer
All images and content on this website are created by me, unless otherwise stated. Using without my permission is not allowed.

Privacy Policy
© Alyssaa.nl 2006-2019 / NAAR BOVEN ▴